Zlaté žltnutie viniča - výzva pre vinohradníkov
Zároveň vyzýva vinohradníkov vo všetkých vinohradníckych oblastiach Slovenska na aplikovanie týchto opatrení bez ohľadu na typ subjektu vrátane intravilánov obcí, bez ohľadu na výmeru, spôsob obrábania, teda aj vinohradníkov v režime ekologického poľnohospodárstva, prípadne iné rozdiely v pestovaní viniča. Taktiež sa tieto opatrenia týkajú aj výsadieb tzv. PIWI (interšpecifických) odrôd s odolnosťou proti hubovým chorobám.
Ak nižšie uvedené nariadené povinnosti (opatrenia) dotknutý subjekt nevykoná, môže kontrolný ústav podľa § 9 ods. 5 zákona č. 405/2011 Z. z. zabezpečiť ich vykonanie na náklady príslušnej osoby.
Prehľad základných rastlinolekárskych opatrení:
- pravidelná kontrola vinohradov;
- hlásiť každé podozrenie na výskyt ochorenia na odbor ochrany rastlín kontrolného ústavu, najlepšie e-mailom na adresu ochrana@uksup.sk;
- likvidácia všetkých príznakových krov viniča a ostatných hostiteľov bez vzorkovania a laboratórneho testovania;
- vykonávať pravidelný monitoring cikádky Scaphoideus titanus, ktorá je prenášačom (vektorom) uvedenej fytoplazmy žltými lepovými doskami;
- vykonať ošetrenia rastlín viniča proti cikádke Scaphoideus titanus vo vhodnom termíne na základe signalizácie kontrolného ústavu minimálne dvomi postrekmi autorizovanými prípravkami na ochranu rastlín. Listy viniča ošetrené uvedenými prípravkami nesmú byť použité na potravinárske účely. Schéma ochrany a prehľad prípravkov na ochranu rastlín je uvedený v prílohe.
- pálenie zvyškov viničia po reze viniča v jarnom období. Týmto opatrením sa redukuje samotný potenciálny výskyt zlatého žltnutia viniča v odrezaných častiach viniča, ale najmä prezimujúce štádiá vektorov. Kombináciou s primeranou chemickou ochranou proti vektorom možno dosiahnuť výrazné zníženie zdrojov nákazy. Pálenie v otvorenej krajine treba pred začatím nahlásiť hasičom na číslo 150, vrátane opätovného oznámenia ukončenia pálenia. Takto je potrebné oznámiť každú lokalitu a každý deň vykonávania pálenia ako rastlinolekárskeho opatrenia. Samotným pálením nesmú byť obťažovaní blízki susedia. Možno ho vykonávať počas celého roka, pričom v čase nebezpečenstva vzniku požiarov v lesoch (stupeň požiarneho nebezpečenstva je zverejňovaný na stránke www.shmu.sk v období apríl až október) je potrebná užšia spolupráca s hasičmi. Pálenie je potrebné vykonať aj na rastlinných zvyškoch po snímaní vinohradov v druhej polovici leta, keď po ich dôkladnom vysušení je tiež potrebné využiť likvidáciu pálením;
- opätovnú výsadbu vinohradov vykonať najskôr po 2 rokoch pestovania inej plodiny, ktorá nie je hostiteľom zlatého žltnutia viniča. Viničové sadenice musia byť označené rastlinným pasom. Pred každou výsadbou zabezpečiť úradný odber vzoriek každej dodávanej dávky prostredníctvom rastlinolekárskeho inšpektora kontrolného ústavu. Odporúčame vykonať platbu za danú dodávku až po obdržaní negatívnych výsledkov rozborov;
- vykonávať zvýšenú vzájomnú informovanosť prostredníctvom obecných úradov a vinohradníckych spolkov, prípadne s využitím elektronickej komunikácie.
Podrobné informácie nájdete v priložených materiáloch:
zlaté žltnutie viniča - metodické usmernenie pre ochranu.pdf Typ: PDF dokument, Veľkosť: 265.82 kB
zlaté žltnutie viniča leták 2025.pdf Typ: PDF dokument, Veľkosť: 817.44 kB
zlaté žltnutie viniča - súhrn opatrení.pdf Typ: PDF dokument, Veľkosť: 492.48 kB
zlaté žltnutie viniča - leták 2025.ppt Typ: PPT dokument, Veľkosť: 6.04 MB
Prílohy
zlaté žltnutie viniča - metodické usmernenie pre ochranu.pdf
zlaté žltnutie viniča leták 2025 úplné texty.pdf
zlaté žltnutie viniča - súhrn opatrení A4 formát.pdf
zlaté žltnutie viniča - leták 2025 A4 formát.ppt
Dátum poslednej aktualizácie: 24. 9. 2025 10:33